TCP/IP Protokol Kümesi Nedir?

İnternet’in temeli  ilk olarak Amerika’da Savunma Bakanlığı’nın bir projesi olarak atıldı. 1969 yılında 4 farklı yerdeki bilgisayarlar birbiri ile bağlanarak ARPANET ismi verilen ağ oluşturuldu. Daha sonra bu ağa üniversiteler ve araştırma merkezleri dahil oldu. Sonrasında da tüm kullanıcılar bu ağa dahil olarak bugünkü uluslar arası bir ağ olan İnternet(International Network) ortaya çıktı.

Robert Kahn ve Vinton Cerf 1973’te  ARPANET’te kullanmak üzere TCP protokol kümesini geliştirdiler. 1978’de ise TCP ve IP olarak iki protokol kümesi oluşturuldu. Amerikan Savunma Bakanlığının bir projesi olduğu için TCP/IP modeline DoD (Department of Defense) modeli de denir.

TCP/IP de OSI referans modeli gibi açık standarttır. TCP/IP protokol kümesinin bir çok alt katman protokolleri vardır ve bunlar IEEE(Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) gibi standart kuruluşları tarafından geliştirilir.(Örneğin Ethernet 802.3 protokolü)

İnternet, TCP/IP protokol kümesi esas alınarak tasarlandığından daha popüler olmuş ve OSI referans modeli yerine daha çok kullanılmıştır. TCP/IP protokol kümesi şekilde görüldüğü üzere 4 katmandan oluşur.

Şimdi bu katmanların görevlerini görelim;

Uygulama katmanı, OSI referans modelindeki üst katmanların(uygulama,sunum ve oturum) görevlerini yerine getirir. Verileri kullanıcıya sunar, kodlama yapar ve uygulama iletişimini tanımlar.

Taşıma katmanı, OSI referans modelinin taşıma katmanı ile benzer fonksiyona sahiptir. Verinin uçtan uca güvenli bir şekilde teslim edilmesi,paket sıralama ve bütünlüğünü koruma görevlerini yerine getirir.

 

İnternet katmanı, OSI referans modelinin ağ katmanı ile benzer işlevleri vardır. Cihazlara IP adresi atanması ve farklı ağlar arasında paketlerin yönlendirilmesi görevini yerine getirir.

 

Ağ erişim katmanı, OSI referans modelindeki veri bağlantısı ve fiziksel katmanın ile benzer fonksiyona sahiptir. Donanım adreslemesini (MAC adresi) denetler ve verilerin fiziksel iletimi için protokoller tanımlar.

Aşağıdaki şekilde TCP/IP Protokol kümesi ile OSI referans modeli karşılaştırılmıştır.

TCP/IP Protokol kümesi ile OSI referans modelleri arasındaki en önemli benzerlik taşıma ve ağ katmanındadır. Bunun  dışında, her iki modelde de alt ve üst katmanlarla ilişki kurma şekli farklılıklar içerir.

Okuduğunuz bu makale CCNA 200-125 Sınav Rehberi Ağ Yöneticiliğinin Temelleri kitabımdan alınmıştır. Kitap hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*