OSI Modelinde WAN’lar

WAN’lar OSI modelinin 1.ve 2. katmanında(Fiziksel ve Veri Bağlantısı) çalışır. Bir yönlendirici arayüzüne gelen paket WAN tarafındaki arayüzüne gönderilmeden önce kapsüllenir. Buna WAN kapsüllemesi denir ve HDLC ve PPP protokolleri WAN kapsüllemede kullanılır.

Katman 1 protokolleri, ISP’nin hizmetlerine elektriksel,mekaniksel ve operasyonel bağlantılar sağlar.

Katman 2 (Data Link)protokolleri verinin kapsüllenmesini sağlar. PPP(Noktadan Noktaya Protokolü-Point to Point Protocol), HDLC ( High-Level Data Link Control), ATM (Eşzamansız Aktarım Modu-Asyncron Transmission Mode) ve Frame Relay(Çerçeve Aktarımı) teknolojileri kullanılır. Genellikle kullanılan protokoller PPP ve HDLC’dir.

NOKTADAN NOKTAYA PROTOKOLÜ(PPP)

Noktadan noktaya bağlantı, yaygın kullanılan bir  WAN bağlantı türüdür. Noktadan noktaya bağlantı, seri bağlantı veya kiralık hat bağlantısı olarak ta isimlendirilir.

Aşağıdaki şekilde bir şirketin  Ankara merkez ofisi ile Kayseri şube ofisini bağlayan bir noktadan noktaya bağlantı örneği gösterilmiştir.

 

 

 

Yukarıdaki şekilde dikkat ederseniz yönlendiriciler DTE, modemler DCE olarak isimlendirilmiştir. Merkez ofis ile şube ofisindeki yönlendiriciler DTE cihazlardır. Çoğunlukla bir modem veya CSU/DSU cihaz olan DCE, saat sinyali sağlamaktan sorumludur.

 

Aşağıdaki şekilde modem veya CSU/DSU’ya bağlanmak amacıyla kullanılan, Cisco yönlendiriciler üzerindeki seri arayüz kartı  (HWIC-2T) ve seri kablo görülmektedir.

Noktadan noktaya seri bağlantıda WAN kapsülleme protokolü olarak genellikle  PPP ve HDLC kullanılır. Yönlendiricinin WAN arayüzüne (seri arayüz) gelen paket WAN bağlantısına yönlendirilmeden önce 2.katmanda kapsüllenir.

Cisco yönlendiricilerde varsayılan kapsülleme protokolü Cisco HDLC’dir . PPP aslında HDLC kapsülleme protokolünü kullanır. Fakat PPP protokolü, PAP ve CHAP gibi yerleşik güvenlik mekanizmaları içerdiğinden tercih edilir. PPP açık standart bir protokoldür. Bağlantı kalitini takip etme özelliği vardır, bağlantıda çok fazla problem yaşanırsa bağlantı sonlandırılır.

 

PPP katmanlı bir tasarıma sahiptir. Veri bağlantısı kurmak, sürdürmek ve kontrol etmek için LCP(Bağlantı Kontrol Protokolü-Link Control Protocol), birden çok ağ katmanı

protokolünün bir arada kullanılmasını sağlamak için de NCP (Ağ Kontrol Protokolü-Network Control Protocol) alt katmanlarından oluşur. Aşağıdaki şekilde PPP katmanlı mimarisi gösterilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*