Ağda fiziksel artıklık, anahtar sayısını arttırıp alternatif yollar oluşturmakla birlikte, anahtarlar arasında birden fazla link kullanarak daha hızlı ve yedekli bağlantılar ile de yapılabilir. Anahtarlar arasındaki birden fazla link kümelenerek daha hızlı bağlantılar elde edilmiş olur. Bu amaçla önceleri Cisco tarafından geliştirilen ve birden fazla FastEthernet arayüzünü gruplandırarak tek bir kanal gibi çalışmasını sağlayan EtherChannel teknolojisi geliştirilmiştir. Anahtarlar arasında elde edilen bu sanal arayüze port kanalı denir (port channel). EtherChannel ile bağlantıları kümeleyerek, daha hızlı portları olan ve daha pahalı bir anahtar almak yerine , boş portları kullanarak hızlı bağlantılar elde edilir. Bunun yanı sıra anahtarlar arasında birden fazla yol olduğu için yük dengeleme (load balancing) yapılabilir. Ayrıca bir EtherChannel kanalı oluşturduysak STP artık bunu tek bir port gibi gördüğünden, kanalı oluşturan bütün portlar iletimde olur. Kanalı oluşturan linklerden biri arızalansa bile veri trafiği kesilmez ayrıca STP tekrar çalışmaz. Sekiz porta kadar kümeleme yapılabilir. Yani 8 adet FastEthernet portu kümelendiğinde 800 Mbps hız elde edilir. Ya da 8 adet GigabitEthernet portu kümelendiğinde 8 Gbps hız elde edilir. Aşağıdaki şekilde Gbit destekleyen ağ kartına sahip hostlar arasında EtherChannel ile portlar kümelenerek daha hızlı bir bağlantı elde edilmiştir.
ETHERCHANNEL GEREKLİLİKLERİ
EtherChannel yapılandırması için bazı gereklilikler vardır. İki anahtarda da bazı özelliklerin aynı olması gerekir. Bunlar;
Hız ve dupleks: Her iki tarafta aynı hız ve duplekse sahip olmalıdır. Bir taraf 100 Mbps diğer taraf 1 Gbps hızda ise EtherChannel kurulmaz. Ya da bir tafar half dupleks diğer taraf full dupleks ise yine EtherChannel kurulmaz.
Mode: Her iki tarafta access ya da trunk modda olmalıdır. Tabi ki anahtarlar arasından VLAN’ler geçecekse trunk olmalıdır.
VLAN Eşleşmesi: EtherChannel grubu içindeki tüm portlar ya aynı VLAN’e atanmalı ya da trunk yapılmalıdır.
Trunk Port Özellikleri: Trunk portlardan geçmesine izin verilen VLAN’ler ve Native VLAN aynı olmalıdır.
ETHERCHANNEL PROTOKOLLERİ
EtherChannel ile portları kümelemek için herhangi bir protokol kullanmadan statik olarak yapılandırabiliriz. Fakat dinamik olarak portların aralarında görüşüp, konuşup (negotiate) bir protkolde anlaşmalarını sağlamak mümkündür.
Bu protokoller Cisco cihazlara özel PagP (Port Aggregation Protoco) ile bir IEEE standartı olan(IEEE 802.3ad) LACP’dir(Link Aggregation Control Protocol).
Anahtarların PagP’de anlaşması için iki mod bulunur.
-Desirable: Diğer arayüzlerle PagP anlaşmasını başlatır.
-Auto: Bir arayüzü pasif cevaplama durumuna sokar. Yani diğer tarafı bekler.
Anahtarların LACP’de anlaşması için iki mod bulunur.
-Active: Diğer arayüzlerle LACP anlaşmasını başlatır.
-Passive: Bir arayüzü pasif cevaplama durumuna sokar. Yani diğer tarafı bekler.
Bir de on dediğimiz mod vardır ki her iki arayüzde yapılandırıldığında herhangi bir görüşme müzakere olmadan EtherChannel kurulur.
ETHERCHANNEL YAPILANDIRMASI
S1 ve S2 anahtarları arasındaki Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarını EtherChannel ile kümeleyerek 300 Mbps hızında bir kanal elde edelim. Bunu yaparken müzakeresiz (On) PagP ve LACP kullanacağız.
Görüşme Olmadan (Mode On)
S1(config)#interface range fastEthernet 0/1-3
S1(config-if-range)#channel-group 1 mode on
S2(config)#interface range fastEthernet 0/1-3
S2(config-if-range)#channel-group 1 mode on
Yukarıdaki komutlarla her iki anahtarda da range komutu ile belirli bir aralık değeri tanımlayarak arayüz altına girdik. Ardından grup numarası 1 verdik ve mod olarak on seçtik. Böylelikle herhangi bir protokol kullanmadan statik olarak portları kümeledik. show etherchannel summary komutu ile yapılandırmayı doğrulayalım.
Yukarıdaki şekilden herhangi bir protokol olmadan Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarının kümelendiğini görüyoruz.
Görüşme İle (Mode Desirable)
Anahtarların PagP’de anlaşması için her iki tarafı da desirable mod veya bir taraf desirable diğer taraf auto mod ile ayarlamak yeterlidir. Ben her iki tarafı akılda kalması açısından desirable yapın derim.
S1(config)#interface range fastEthernet 0/1-3
S1(config-if-range)#channel-group 2 mode desirable
S2(config)#interface range fastEthernet 0/1-3
S2(config-if-range)#channel-group 2 mode desirable
Yapılandırmayı doğrulayalım.
Yukarıdaki şekilden PagP protokolü ile Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarının kümelendiğini görüyoruz.
Görüşme İle (Mode Active)
Anahtarların LACP’de anlaşması için her iki tarafı da active mod veya bir taraf active diğer taraf passive mod ile ayarlamak yeterlidir. Ben her iki tarafı akılda kalması açısından active yapın derim.
S1(config)#interface range fastEthernet 0/1-3
S1(config-if-range)#channel-group 3 mode active
S2(config)#interface range fastEthernet 0/1-3
S2(config-if-range)#channel-group 3 mode active
Yapılandırmayı doğrulayalım.
Yukarıdaki şekilden LACP protokolü ile Fa0/1,0/2 ve0/3 portlarının kümelendiğini görüyoruz.
Aşağıdaki resmi Packet Tracer EtherChannel yapılandırmasından aldım. Dikkat ederseniz tüm portlar yeşil. Yani STP, tüm portları tek bir port gibi kabul ediyor ve hepsi iletim durumunda.
Teşekkürler hocam faydalı oldu.
Güzel bir anlatım