Bir yönlendiricide loopback arayüzü yapılandırmanın bir kaç nedeni vardır. Öncelikle fiziksel bir port olmadığından yönlendirici çalıştığı sürece açık ve sağlam olan bir arayüzdür. Yönlendiriciye bağlı herhangi bir LAN kurulu olmasa da loopback arayüz sayesinde burada bir LAN varmış gibi yaptığımız yapılandırmaları test edebiliriz. Örneğin aşağıdaki şekilde R2 yönlendiricisine bağlı aktif bir LAN yoktur. Fakat R2 yönlendiricisinde oluşturulan 2.2.2.2 IP adresine sahip Loopback 0 arayüzü R1 yönlendirisinden veya R1 LAN’ından pinglenerek örneğin gerçekleştirilen statik yönlendirme yapılandırması test edilebilir.
Loopback arayüzü yapılandırmak için global yapılandırma modunda interface loopback interface number komutunu girmek yeterlidir. Daha sonra arayüz altında IP adresi ataması gerçekleştirilebilir. Loopback arayüzü etkinleştirmek için no sh komutuna gerek yoktur. Fakat ben Temel’in her ihtimale karşı furdim onu dediği gibi genelde no sh komutunu kullanırım.
Aşağıdaki örnekte R2 yönlendiricisinde 2.2.2.2 IP adresine sahip Loopback 0 arayüzü oluşturulmuştur.
R2(config)#interface loopback 0
R2(config-if)#ip address 2.2.2.2 255.255.255.0
Loopback arayüz yapılandırmanın bir diğer OSPF DR-BDR seçiminde yönlendirici kimliği (Router ID) olarak kullanılmasıdır. Hatırlayacağınız üzere broadcast networklerde yani yönlendiriciler ethernet arayüzlerinden birbirine bağlanmışsa çok fazla komşu bitişikliği kurulduğu ve çok fazla hello ve güncelleme trafiği oluştuğundan bir DR(designated router) bir de BDR (backup designated router) yönlendirici seçilir ve güncellemeler DR yönlendiriciye gönderilir o da diğerlerine dağıtırdı. İşte DR
seçiminde öncelikle router priority değerine bakılır. Eğer ayarlanmamışsa router ID değeri en yüksek olan DR olarak seçilir. Router ID ağ yöneticisi tarafından belirlenmemişse o zaman loopback arayüzlerden en yüksek IP adresine sahip yönlendirici DR seçilir. Loopback arayüz de yapılandırılmadıysa bu sefer aktif arayüzler aarsında en yüksek IP adresine sahip yönlendirici DR olur. İşte her daim arızalanma ihtimali olan fiziksel bir arayüz yerine sanal (virtual) bir arayüz olan loopback arayüz kullanımı tercih edilir.
CCNA R&S sınavına hazırlanıyorsanız veya ağ teknolojileri alanında çalışıyorsanız umarım bu yazıyı faydalı bulmuşsunuzdur. CCNA R&S sınavına hazırlık için hazırladığım aşağıdaki kaynaklara göz atmak isteyebilirsiniz.
Ağ Yöneticiliğinin Temelleri Kitabı (CCNA R&S v3 ile birebir uyumludur)
Bir yanıt bırakın