Apipa-Otomatik Özel IP Adresleme

 

İnternet’e veya diğer ağ kaynaklarına bağlanmayı engelleyebilen yaygın sorunlardan biri, düzgün yapılandırılmamış host adresleme bilgileridir. Bu yanlış bir IP adresini, alt ağ maskesini veya varsayılan ağ geçidini içerebilir.

IP adresleme bilgilerinin manuel olarak yapılandırıldığı ortamlarda, IP yapılandırmasının yanlış girilmiş olması mümkündür. Hostların DHCP sunucusu gibi bir atama sunucusundan dinamik olarak IP adresi almak üzere yapılandırıldıkları ortamlarda sunucu, ağ sorunları nedeniyle arızalanabilir veya ulaşılamaz duruma gelebilir.




Bir host dinamik olarak bir adres almak üzere yapılandırılmışsa ve atama sunucusu kullanılamaz veya ulaşılamaz durumdaysa, hosta işletim sistemi tarafından otomatik olarak bir bağlantı yerel adresi (link local address) atanacaktır. 169.254.0.1 ila 169.254.255.254 (169.254.0.0 /16) adres bloğundaki IPv4 adresleri, bağ yerel adresleri olarak atanır. Bir bağ yerel işlemi, 169.254.0.0/16 aralığından rastgele bir IP adresi seçer. Bu durumda, iki hostun rastgele aynı IP adresini seçmesini engelleyen nedir?

Bağ yerel işlemi bir IP adresi seçtiğinde, aynı adresi kullanan başka bir cihazın olup olmadığını tespit etmek için o IP ile birlikte ağa bir ARP sorgusu gönderir. Yanıt gelmezse, IP adresi cihaza atanır; aksi takdirde başka bir IP adresi seçilir ve ARP sorgusu tekrarlanır. Microsoft, bağ yerel adreslerini Otomatik Özel IP Adresleme –Automatic Private IP Addressing (APIPA) olarak adlandırır.

Aynı ağ üzerinde birden çok hostun bir bağ yerel adresi aldığı durumlarda, bu hostlar arasındaki istemci/sunucu ve eşler arası uygulamaları düzgün çalışır. Ancak bağ yerel adresleri özel B Sınıfı adres alanında olduğundan, yerel ağ dışında iletişim mümkün değildir.




Hem manuel olarak hem de dinamik olarak yapılandırılmış hostlarda sorun giderirken, hostun  uygun IP yapılandırmasını kullandığını doğrulamak için ipconfig /all  komutunu kullanın.

 

 

* CISCO Networking Academy CCNA Discovery Eğitim Dökümanlarıdan alınmıştır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*