LLDP Protokolü Nedir?

LLDP ile Cihaz Keşfi

LLDP’ye Genel Bakış

Bağlantı Katmanı Bulma Protokolü-Link Layer Discovery Protocol (LLDP), CDP ile aynı şeyi yapar, ancak Cisco cihazlarına özel değildir fakat  Cisco cihazlarınız varsa, yine de kullanabilirsiniz. Öyle ya da böyle, ağ haritanızı alacaksınız.

LLDP, CDP’ye benzer, satıcıdan bağımsız bir komşu keşif protokolüdür. LLDP, yönlendiriciler, anahtarlar ve kablosuz LAN erişim noktaları gibi ağ cihazlarıyla çalışır. Bu protokol, kimliğini ve yeteneklerini diğer cihazlara tanıtır ve bilgileri fiziksel olarak bağlı bir Katman 2 cihazından alır.

LLDP’yi Yapılandırma ve Doğrulama

Aygıta bağlı olarak, LLDP varsayılan olarak etkinleştirilebilir. LLDP’yi bir Cisco ağ cihazında global olarak etkinleştirmek için , global konfigürasyon modunda run lldp komutunu girin . LLDP’yi devre dışı bırakmak için , genel yapılandırma modunda no lldp run komutunu girin .

CDP’ye benzer şekilde, LLDP belirli arayüzlerde yapılandırılabilir. Ancak, LLDP, LLDP paketlerini iletmek ve almak için ayrı olarak yapılandırılmalıdır.

LLDP’nin cihazda etkinleştirildiğini doğrulamak için , ayrıcalıklı EXEC modunda show lldp komutunu girin .

LLDP Kullanarak Cihazları Keşfetme

Şekilde gösterilen topolojideki dokümantasyon eksikliğini düşünün. Ağ yöneticisi yalnızca S1’in iki cihaza bağlı olduğunu bilir.

 

LLDP etkinleştirildiğinde, aygıt komşuları çıktıda görüntülendiği gibi show lldp neighbors komutu kullanılarak keşfedilebilir .

Ağ yöneticisi, S1’in komşu olarak bir yönlendiriciye ve bir anahtara sahip olduğunu keşfeder. Bu çıktı için, köprü için B harfi aynı zamanda anahtar anlamına gelir.

show lldp neighbors sonuçlarından, şekilde gösterildiği gibi S1’den bir topoloji oluşturulabilir.

Komşular hakkında daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyulduğunda, show lldp neighbors detail komutu komşu IOS sürümü, IP adresi ve cihaz kapasitesi gibi bilgiler sağlayabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*