Yeni CCNA Sınavı 200-301

10 Haziran’da San Diego’da başlayan Cisco Live konferansının ilk gününde Cisco, sertifikasyon programında değişikliğe gideceğine dair bir duyuru yaptı. Bu duyuruya göre 24 Şubat 2020’den sonra geçerli olacak yeni sertifikasyon programı burada ayrıntılı olarak açıklandı.

Biz bu yazıda daha çok yeni CCNA sertifikası üzerine yoğunlaşacağız. Öncelikle şunu belirtelim. CCNA R&S sertifikası yanında Data Center, Security, Wireless vb. birçok associate sertifika artık yok. Aşağıdaki şekilden de görüleceği üzere artık iki tane associate  sertifikası var. Biri yeni CCNA 200-301 Implementing and Administering Cisco Solutions  isimli sertifika diğeri de DevNet Associate serfikası.

Yani 24 Şubat 2020’den sonra tek bir CCNA sınavı olacak ve ismi Implementing and Administering Cisco Solutions ve kodu 200-301 olacak. Yeni CCNA sınavının konularına bakarsak eski 200-125’e göre bazı konuların çıkarıldığını görüyoruz. RIP, EIGRP, BGP, OSI, VTP, IOS Lisanlama, PPP vb. birçok konun artık yeni müfredatta yer almadığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte sorun giderme konularının da çıkarıldığını ekleyebiliriz. Buradaki pdf de yeni konu başlıklarını görebilirsiniz.

Birçok konu çıkarıldı ama yeni konular da eklendi. Mevcut müfredatta olmayan Wireless prensipleri, AP modları, GUI ile WLAN yapılandırmaları, Wireless güvenlik politikaları, Dynamic ARP Inspection ve  DHCP Snooping yapılandırmaları (eski müfredatta sadece DHCP Snooping tanımı vardı), güvenlik mimarileri, Overlay, Underlay, Fabric, DNA Center, Ansible, Puppet, Chef ve JSON, structured data, REST gibi SDN konuları yeni eklenen başlıklar olarak göze çarpıyor.

Öncelikle hemen belirteyim Udemy’de yer alan CCNA 200-125 eğitimimde gerekli güncellemeleri yaparak yeni müfredata uyumlu hale getireceğim. Bununla birlikte sıfırdan yeni bir eğitim hazırlama planım var ama nasip kısmet diyelim.

Sosyal medyada bu değişiklikleri paylaştıktan sonra bazı arkadaşlar sınava girelim mi yoksa yeni sınavı bekleyelim mi diye sordular. Değişikliklere daha 8 ay var. Bence 8 ay uzun bir zaman ve sınava hazır olan arkadaşlar sınava girip sertifikalarını alsınlar. Sonuçta aldıkları sertifika 3 yıl geçerli olacak ve 3 yıl sonra yeni sertifika sınavına hazırlanmış olacaklar. Bununla birlikte yeni sistemde bazı sertifikalarda bulunan ön gereklilik şartı kaldırıldı. Örneğin eskiden CCNP R&S almak için geçerli CCNA R&S sertifikası olmak zorunluluğu vardı ama yeni sistemde böyle bir zorunluluk yok. Yeni başlayan arkadaşlar iyice CCNA temeli atıp ardından direkt yeni CCNP sınavına girebilirler ki eskiden 3 sınav olan CCNP şimdi 2 sınava inmiş durumda (bunu başka bir yazıda anlatabiliriz.)

Başka sorularınız varsa yazının altına ya da paylaştığım platformda yorum olarak yazabilirsiniz. Yine bu konuda yaptığım canlı yayını Youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*