Nmap Kullanım Rehberi 1

Nmap, GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir açık kaynak kodlu programdır. TCP / IP sistemlerini keşfetmek, izlemek ve sorun gidermek için kullanılabilen bir araçtır. Nmap, Gordon “Fyodor” Lyon tarafından oluşturulan ve bir gönüllü topluluğu tarafından aktif olarak geliştirilen ücretsiz, çapraz platform bir ağ tarama yardımcı programıdır.

Nmap ile taradığımız ağdaki açık makineleri, makinelerdeki açık portları, çalışan servisleri, işletim sistemi versiyonlarını ve belli başlı zayıflıkları tespit edebiliriz. Bunun dışında ağ haritasının çıkarılması veya ağ envanterinin hazırlanması içinde nmap çok kullanışlı bir araçtır.

Özellikle penetrasyon testi yapanlar Nmap programını çok kullanır. Siz de network penetrasyon testleri alanında uzmanlaşmak istiyorsanız Nmap programının kullanımını çok iyi bilmelisiniz.

Nmap Kurulumu

Nmap genellikle Linux sistemlerde kullanılsa da Windows ve Mac için de geliştirilen versiyonları vardır. Nmap’ten en iyi verimi almak için şu OS’u kullanmalısınız gibi bir iddiam yok kendiniz farklı platformlarda deneyip görebilirsiniz. Ben bu rehber boyunca Windows sürümünü kullanacağım.

Linux’ta Kurulum

Kali, Blackarch, Pento vb. penetrasyon testi için özel hazırlanmış Linux dağıtımlarında Nmap kurulu olarak gelir. Biz burada Ubuntu’da Nmap nasıl kurabiliriz onu göreceğiz. Ubuntu’da paket deposundan Nmap kurulumu için aşağıdaki komutu yazmanız yeterli

$ sudo apt-get install nmap

 

Kurulum bittikten sonra aşağıdaki komutla nmap versiyonunu kontrol edebilirsiniz.

$ nmap -V

Yukarıda gördüğünüz üzere 7.01 versiyonunu kurmuş olduk.




 

Windows’ta Kurulum

Windowsta kurulum için öncelikle Nmap sitesinden Windows sürümünü indirmeniz gerekli. Bu adresten gerekli dosyayı indirebilirsiniz.

Klasik bir Windows programı gibi yani Next, Next,Next,Install, End şeklinde kurulumu gerçekleştiriyoruz. Dikkat etmemiz gereke tek şey aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere tüm bileşenlerin seçili olmasıdır.

Kurulum bittikten sonra komut satırını açıp nmap yazarak kullanmaya başlayabiliriz.

Tabi nmap komutu ile beraber bazı parametreler kullanmamız gerektiği için bize kullabilceğimiz parametreler listelenmiş oldu. Bir sonraki yazımızda nmap ile ağ keşfine başlayacağız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*