Yeni CCNA Sınavı 200-120 CCNA Routing and Switching

Cisco 30 Eylül 2013 tarihinden itibaren CCNA sınavının kodunu ve içeriğini değiştirecek. Yeni gelişen teknolojiler ve trendler sonucunda bu gibi değişiklikleri Cisco 3-4 senede bir yapıyor. 640-802 yani tek sınavla CCNA olma sınavının kodu “200-120 CCNA Routing and Switching” olarak değişti. Yine iki aşamalı şekilde CCNA olmak için “100-101 ICND1 Interconnecting Cisco Networking Devices Part 1” ve “200-101 ICND2 Interconnecting Cisco Networking Devices Part 2” sınavlarına sırası ile girmek yeterli.

newccna

Tabi sadece sınavların kodları değil içeriklerde yani müfredatta da değişiklikler var.

Şimdi Cisco ne gibi değişiklikler yapmış bakalım;
Öncelikle CCNP sınavında ağırlıklı hatta ayrı bir sınav olan troubleshooting yani sorun giderme konularına ve sorularına ağırlık verilmiş. Subnetting konusunda VLSM çok ayrıntılı anlatılmaz ve sorulmazken bu konuya ağırlık verilmiş. Günümüz teknolojisi IPV6 konusunda da daha ayrıntılı bir müfredat ve yapılandırma anlatılıp sorulacak. NAT,VLAN ve ACL konularında daha da ayrıntıya girilmiş.Security müfredatında bulunan Management konuları olan SNMP,SYSLog,Netflow gibi konular da müfredata eklenmiş. CCNP müfredatında bulunan SW teknolojilerinden Etherchannel ve yapılandırması,STP çeşitleri ve yapılandırması bizleri bekliyor. Eski müfredatta sadece tek alanda OSPF yapılandırma anlatılırken şimdi multiarea OSPF ve OSPF 3 yapılandırmaları ve teorik bilgileri eklenmiş.Ayrıca Cisco’nun son sürüm IOS 15’i de ellerinizden öper.
SDM müfredattan çıkarılmış.Yine RIP sizlere ömür yani ruhuna el fatiha.Wireless konuları da pek yok gibi.




Sınav 90 dakika ve İngilizce ha isterseniz Japonca da girebilirsiniz. ,yabancı dili olmayanlar için ek süre var. 50-60 arası soru. 295 Dolar ücret. Yine kayıtlar Personvue üzerinden yapılmakta.