Nesnelerin İnternet’i Nedir?

 

Geçtiğimiz haftalarda Dev Siber Saldırı Haberleri ile gündemimiz meşgul oldu. İnternet dünyasının önde gelen sitelerinin(Twitter, Netflix, Github ve Spotify) hizmet verememesine sebep olan bu saldırı, iddialara göre Mirai isimli malware ile oluşturulan  bir botnet ağı aracılığı ile yapıldı. Nesnelerin İnterneti olarak tanımladığımız ve IP adresi alan her nesnenin bu ağın parçası  olduğu günümüzde Mirai isimli malware  botnet ağı oluşturmada IP kameralar ve DVR cihazları gibi nesneleri  kullanıyor. Mirai İnternet’e bağlı nesneleri bulabilmek için sürekli tarama yapıyor ve varsayılan ayarlarda bırakılmış veya zayıf parola ile yapılandırılmış yukarıda bahsedilen ağ cihazlarını botnet ağına dahil ediyor.

Yazıya bu şekilde bir giriş yapmaktaki amacım  aslında nesnelerin İnternet’i ne demektir sorusuna basitçe cevap bulmaktı. Bu soruya hepimizin,  ağa bağlanan ve IP adresi alan her şey diye cevap vereceğini tahmin etmek güç değil.

Nesnelerin İnternet’i anlatılırken verilen örneklerden biri de egg minder adı verilen yumurta kutusu.

quirky-egg-minder-phone-691x395

Amazon’dan ortalama 15 dolara alacağınız bu kutu 14 adet yumurta saklıyor. Uygulamasını mobil telefonunuza yüklüyorsunuz Wifi aracılığı ile eşleme yapıyorsunuz sonrasında markete gittiğinizde kutuya uygulama aracılığı ile bağlanıp kaç yumurta olduğunu görmek ve ona göre yumurta satın alıp sabah yumurtasız kalmamak mümkün. Hatta hangi yumurtaların yeni hangilerinin eski olduklarını görmek bile mümkün.

quirky-egg-minder-app-1050x600

Aşağıda bir inceleme videosunu izleyebilirsiniz.

Yine son günlerde TV ve İnternet’te gördüğümüz E.C.A kombi reklamı da Nesnelerin İnternet’ine güzel bir örnek.


Aslında bugün bile bu kadar ortaya konulan ürüne rağmen Nesnelerin İnternet’i tanımında uzlaşılmış değil. Şu an terk etmiş olsa da geçtiğimiz günlere kadar Cisco Internet of Everything (Her şeyin İnternet’i ) ismini tercih ediyordu.




Yine Nesnelerin İnternet’i konusunda standartlar ve protokoller oturmuş değil. Zigbee,Z-Wave,LoraWan,Sigfox gibi protokoller şu an öne çıkanlar.Her halde bir kaç sene daha standartlar ve protokollerin gelişmesi ve birbirleri ile rekabette galip gelenlerin belirlenmesi için bekleyeceğiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*