Hackvisitler hangi markaları kullanıyorlar?

 

Hacktivistler, bir örgütle veya kişisel olarak başvurdukları yöntemlerle daha şeffaf hükümetler, daha özgür bir internet oluştırmaya çabalamakla birlikte çoğu akvitist harekete de internet üzerinden destek veriyorlar.Anonymous‘un Fas’taki olaylarda ve Mısır’daki olaylarda aktivistler için çevirmeli ağ bağlantıları yayımlamaları aynı zamanda Yunanistan’da da aynı girişimleri gerçekleştirmeleri buna bir örnek. Aslında kullandıkları teknolojilerden öte, bu teknolojileri nasıl kullandıkları da epeyce önemli. Hacktivistlere göre PC’lerinde bulunan bir Flash Player eklentisi dahi güvenliklerini tehlikeye düşürürken Twitter’a tek bir fotoğraf yüklemelerinin dahi güvenliklerini tehlikeye atabileceğini belirtiyorlar. Teknojiyi kullanım biçimi birinci adım güvenlik için, ikinci adım ise PC’nin içeriğinde bulundurduğu yazılımlar da cihazların güvenliğini, güvenirliğini etkiliyor. Cihazlarla birlikte sunulan bulut teknolojileri bu güvenliği, hacktivistler için biraz düşürse de en önemlisi bu bilgisayarlarda bulunan fotoğrafçılık uygulamalarının ve Windows veya Mac OS X‘te sunulan internet mağazalarının cihazları hacktivistleri ele verebileceğini söylüyorlar.




Yakın kaynaklarımıza göre Anonymous gibi çok bilinen hacktivist örgüt laptop teknoloji tercihini Dell veya Sony Vaio‘dan yana kullanmayı tercih ettiler. Aslında bu konuda Sony Vaio ağırlığı oluşturan laptop markası ancak azımsanmayacak bir şekilde Lenovo Thinkpad ve Dell Latitude serisinin kullanımları da söz konusu. Evet, Lenovo ve Dell azımsanmayacak bir şekilde hacktivistler tarafından desteklense de Sony Vaio markasının dominant olduğu bir kategori olduğunu söyleyebiliriz. Bilişim uzmanlarına göre Sony Vaio dizüstü bilgisayarlar genel olarak aslında Sony’nin diğer departmanlarında kullanılması için tasarlanmışColumbia Pictures, Sony ile işbirliğinde olan bankalar Sony Vaio‘ları tercih ederken, üretici firma bu PC’lerde daha spesifik yazılım haritası izliyor. Elbette söz konusu iş ortakları söz konusu ise PC’lerin güvenliği ilk sırada yerini alacak.

Öte yandan Dell Latitude serisi var. Dell Latitude serisiyle birlikte Precision iş istasyonları genelde ABD özel istihbarat servislerinde, ABD ordularında kullanılan markalardan. Hal böyle olunca da güvenlik yazılımlarının güçlü olduğu bilgisayarlar öne çıkıyor ve aynı zamanda Hacktivist’lerin kullandığı teknolojiler arasına girdi.

Hacktivist’ler için 3. adım ise ağ bağlantılarındaki güvenlik özellikleri. Ağ bağlantıları teknolojilerinde bir belirsizlik söz konusu olsa da, kaynaklar tüm üreticilerin sunduğu modemlerin, access point’lerin kişiselleştirilebilir olması, hacktivist’lerin spesifik olarak bazı markalara yönelmesine neden oldu. İlk ikiyi paylaşan üretici ise; Cisco ve TP-LINK. Cisco ve TP-LINK’in hangi modelleri hacktivistler tarafından tercih ediliyor bu biraz gizli tutulsa da verdikleri tek ipucu; “En basit teknoloji en sağlam teknoloji”.

Aslında bakarsanız, PC tercihleri olarak Sony Vaio olması beni oldukça şaşırttı. Aklıma da sürekli Sony’nin hackleniyor olması da geliyorken “seven, sevdiğine yaparmış” sözünü hatırladım.

Kaynak:technotoday.com.tr