Arp Protokolü Nedir?

ARP(Address Resolution Protocol) Adres Çözümleme Protokolü bir yerel ağda IP adresi bilinen cihazın MAC adresini bulmak için kullanılır. Yerel ağda cihazlar birbirleri ile MAC adreslerini kullanarak iletişim kurarlar. Bir cihaz IP adresini bildiği bir cihaz ile iletişim kurarken MAC adresini bilmiyorsa ARP protokolü kullanarak bunu tespit eder.

Cihaz hedef IP adresini nereden biliyor derseniz komut satırından  ping 192.168.1.5 komutunu girdiğimizde hedef IP adresini cihaza biz söylemiş olduk. Aşağıdaki şekilde PC1, PC4 ile iletişim kuracak olsun. Az önce dediğimiz gibi PC1,PC4’ü pinglesin. Her bilgisayar RAM belleğinde bir ARP tablosu tutar ve öncelikle hedef cihazın MAC adresine bu tablodan bakar. Yok ise ARP protokolünü çalıştırır ve ARP Request yani adres çözümleme isteği gönderir.





 Bir hostun ARP tablosunu arp -a  komutu ile görüntüleriz. PC1’in arp tablosuna baktığımızda boş olduğunu görüyoruz. Daha sonra PC1’in komut satırında ping 192.168.1.5 yazıp entere basıyoruz. PC1 kendi alt ağ maskesi olan 255.255.255.0 ile hedef IP adresini AND işlemine tabi tutar ve hedef PC’nin kendisi gibi 192.168.1.0 ağında olduğunu tespit eder. Aynı yerel ağda oldukları için hedef MAC adresini yazacağı bir Ethernet çerçevesi oluşturması gereklidir. Fakat PC4’ün MAC adresi PC1’in ARP tablosunda olmadığı için ağdaki bütün PC’leri hedef alan bir genel yayın(broadcast) mesajı gönderir. Bu mesajda hey arkadaşlar ben 192.168.1.2 IP, AAA MAC adresine sahip bilgisayarım, 192.168.1.5 IP adresine sahip bilgisayarın MAC adresini öğrenmek istiyorum denmektedir. Bu mesaj, hedef MAC adresi FF-FF-FF-FF-FF-FF yani 48 tane 1’den oluşan bir mesajdır. Bu yayın mesajını alan PC2 ve PC3 hedef kendi IP adresleri olmadığı için çöpe atarlar sadece P4, bu mesaja MAC adresini bildiren bir ARP Reply,ARP cevabı ile karşılık verir. Artık PC1,PC4’ün MAC adresini biliyor. Bakalım biliyor mu ? PC1’de tekrar  arp -a  komutu yazıyoruz. Evet biliyormuş ve artık aşağıdakine benzer bir Ethernet çerçevesi oluşturabilir.





ARP tablosundaki kayıtlar bu şekilde dinamik olarak oluşturulur ve cihaz diğer cihazlardan belirli bir süre çerçeve almaz ise bu kayıtları ARP tablosundan siler. İşte bu yüzden yerel ağımızda bolca ARP request mesajı gezdiğinden başımızın belası broadcast trafiği oluşur. Önceki bölümlerde alt ağlara bölme(Subnetting) ile bu broadcast trafiğini azaltmıştık ileri de başka çözümlerimiz olacak.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*