Kısa Dersler 4:Cisco Üç Katmanlı Hiyerarşik Model

Ağlar çoklu protokoller ve çeşitli teknolojilerle son derece karmaşık olabileceğinden, Cisco güvenilir bir ağ altyapısı tasarlamak için katmanlı bir hiyerarşik model geliştirdi. Bu üç katmanlı model, ölçeklenebilir, güvenilir ve düşük maliyetli bir ağ tasarlamanıza, uygulamanıza ve bunları korumanıza yardımcı olur. Katmanların her biri, ağın karmaşıklığını azaltan kendi özelliklerine ve işlevlerine sahiptir.

İşte Cisco hiyerarşik modeli örneği:

  • Erişim – Kullanıcı ve çalışma gruplarının ağ üzerindeki kaynaklara erişimini denetler. Bu katman genellikle iş istasyonları ve sunucular arasında bağlantı sağlayan Katman 2 anahtarları ve erişim noktalarını içerir.Erişim kontrolü ve ilkesini yönetebilir, ayrı çarpışma etki alanları (collision domain) oluşturabilir ve  port güvenliği uygulayabilirsiniz.
  • Dağıtım – Erişim katmanı ve çekirdek katmanın iletişim noktası olarak kullanılır. Birincil işlevi, yönlendirme, filtreleme ve WAN erişimi sağlamak ve paketlerin çekirdeğe nasıl erişebileceğini belirlemektir. Bu katman, şebeke servis taleplerine nasıl erişildiğini en hızlı şekilde belirler. Örneğin bir dosya talebinin bir sunucuya nasıl yönlendirildiğini  belirler ve  talebi çekirdek katmana iletir. Bu katman genellikle yönlendiricilerden ve çok katmanlı anahtarlardan oluşur.
  • Çekirdek – Aynı zamanda ağ omurgası olarak da adlandırılan bu katman, büyük miktarda trafiği hızlı bir şekilde nakletmekten sorumludur. Çekirdek tabaka, yüksek hızlı yönlendiriciler ve yedek bağlantılar içeren anahtarlar gibi genellikle yüksek hızlı aygıtlardan oluşan dağıtım katmanı aygıtları arasında bağlantı sağlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*