Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Son yıllarda siber saldırılar, siber suçlar, fidye yazılımları, ddos saldırıları hakkında çok fazla haberler duymaya başladık. Büyük kuruluşlardan bireysel kullanıcılara kadar hemen hemen herkes bu saldırıların kurbanı olabiliyor. Yine bu saldırıların hedefinde sadece bilgisayarlar ve sunucular yok. Iphone veya Android cep telefonlarına kadar İnternet’e bağlanan her cihaz bu saldırıların hedefi artık. Bu saldırıları yapan kötü niyetli kişiler kadar bu saldırıları önleyen siber güvenlik uzmanlarına büyük görev düşüyor ve son yıllarda bu alanda eleman ihtiyacı artmış bulunuyor. Bilişim alanında kariyer yapmak isteyen bir çok kişi kendine alan olan olarak siber güvenlik alanını seçiyor. Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur, bir siber güvenlik uzmanı neleri bilmelidir bakalım. Uzmanlık alanım network olduğu için web güvenliği değil network güvenliği alanında tavsiyelerim olacak.




  • Öncelikle TCP/IP’yi adınız gibi bilmelisiniz. Bir IP paketinin yapısından paket içindeki Type of Services tiplerinden, TTL değerine kadar neyin ne olduğunu ya da ICMP tipleri ve anlamlarına kadar derinlere dalmalısınız.
  • Linux komutlarını çok iyi öğrenmelisiniz, özellikle sızma testlerinde kullanılan araçların bir çoğu Linux tabanlıdır. Linux komutlarının sık kullanılanlarını ezbere bilmelisiniz. Adınız Ahmet ise Soyadınız Linux olmalı:)
  • Bir programlama dilini özellikle Pythonu’u öğrenmelisiniz. Yine sızma testleri için yeri geldiğinde kendi kodunuzu yazabilmelisiniz.
  • İşletim sistemlerinin mantığını çok iyi bilmelisiniz.
  • Bütçeniz el veriyorsa iyi bir kurumdan eğitim alabilirsiniz.
  • Araştırmacı bir yapıya sahip olmalı elde ettiğiniz bilgileri analiz edebilmelisiniz.
  • Çok çalışmalı, çok okumalı, İnternet’teki ücretli ücretsiz video eğitimleri izlemeli ve çokça pratik yapmalısınız.
  • Çok sık kullandığım şu sözle bitireyim “İlgisi olanın bilgisi olur”

Temel seviyede network penetrasyon (ağ sızma) testlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz Udemy’deki Kali Linux İle Network Penetrasyon Testleri eğitimime %70 indirimle sadece ₺25’ye  kayıt olmak için buraya tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*