iOS 9 güncelleme raporu

 

iOS 9 dün itibariyle güncellemek için yayımlandı Apple tarafından. Beta versiyonuna oranla alışılmışın ötesinde gelişimler var, Wi-Fi gücü, kablosuz ağ gücü, kriptolaması ve algoritmasıyla eski sürümlere oranla epeyce çalışılmış iOS 9’da. Bunda Cisco’nun ve IBM’in çalışmaları yadsınamaz ve bununla birlikte Apple,iPhone 5 modellerinin de problemlerle karşılaşmaması için iCloud, iTunes uygulamalarında yeniliğe gitti. İlk gün server’larda yaşanan probleme rağmen sayı olarak hatırı sayılır kullanıcı sayısı iOS 9‘u tercih etmeye başladı, üstelik henüz iOS 9‘a geçiş yapmayan iPhone 6 kullannıcıları bulunuyor. Evet, ağırlıklı olarakiPhone 6 kullanıcıları iOS 9‘a genüz geçmemişken iPhone 5 modelleri kullanıcıları karşılaşacağı stabilizasyon problemlerinden ötürü şimdilik güncellemeyi askıya aldılar.

iPhone 5 modelleri kullanıcıları, özellikle iPhone 5S için bazı veri kayıbı problemleri oldu. Bu problemleri oyunlarda ve fotoğrafçılık uygulamalarında yaşanan erişim bozuklukları izledi. Fakat iCloud’a yedekleyen kişiler şimdiye kadar fazla problemle karşılaşmadı. Bunun dışında takılma, ağırlaşma, yavaşlama gibi bir problem iOS 9′a geçişle birlikte gözlemlenmedi.

iOS 9 güncellemesinde Apple‘a, Cisco’nun desteğini görüyoruz. Wi-Fi bağlantıları hızlandı, kablosuz internet erişimi eski sürümlere göre epeyce hızlandı. Bunun sorumlusu Cisco’nun Apple için hazırladığı iOS 9 yazılım altyapısı. Bununla birlikte Cisco’nun iOS 9′un kriptolama altyapısının bir kısımını üstlendiği de söyleniyordu. Cisco ve IBM, iOS 9′un arkasında olan yazılım üreticileri.




iOS 9‘u kişisel olarak Janis Joplin’e benzetiyorum. Janis gibi kendi alanında özgün, kendi çalışma sitili, kendi çalışma prensibi olan bir işletim sistemi. Üstelik Janis gibi bir otomobile de sahip olacak kendisi; “Apple Car“. Siri’nin yetenekleri, iOS 9’u “iOS 9” yapan özellik. iOS 9′daki Siri başlı başına farklılaşan bir kişisel asistan, internette dolaşan bir kişisel asistan. Aslında internette dolaşıyor olması internet veri kullanımınızı biraz artıracaktır. Yeni olarak geliştirilen Siri, eskisine oranla biraz daha fazla internet kullanımı harcıyor. Örneğin bir hava durumu sorgusu yolladığınızda eskisinden daha çok alana yayıldığı için internet verisi artış gösteriyor. Buna karşın pil tüketiminde veya RAM konusunda henüz problem yaratabilecek bir şekilde farklılık gözlemlenmedi.

iOS 9’un Siri’si, aynı zamanda Apple TV’nin Siri’siyle aynı şekilde çalışacak. Yani Apple TV’nin Siri’si,iPhone veya iPad‘lerinizdeki bilgilerden haberdar olacak, böylece Apple TV‘deki Siri‘de iPhone veya iPadile ilgili bilgileri de sunabilecek; örneğin “Siri, xx kişiyi arar mısın?” gibi. Bununla birlikte Car Play’de de aynı durum söz konusu.

Not: iOS 9  güncellenemedi gibi bir problemle karşılaşıyorsanız, önce modemi tekrar çalıştırmayı deneyin. O da olmadı kablosuz ağ bağlantısını kapatın, mobil veri kullanımını açarak cihazınızı kapatın. Cihazı tekrar açtığınızda kablosuz erişimi tekrar aktifleştirerek güncellemeyi tekrar deneyin.

Soru olarak şu gündemde;

iPhone 5S kullanıyorum, iOS 9’a güncellemeli miyim?

Evet, güncelleyebilirsiniz. Fakat duyumlarımıza göre Apple, iOS 9 almayan kullanıcılar için iCloud ve iTunes güncellemesi peşinde. Tavsiyem haftasonu iOS 9 güncellemesini almanız yönündedir.

Janis Joplin’e benzeyen bir işletim sistemine kim hayır diyebilir ki?

Kaynak: http://technotoday.com.tr

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*